De ce mi-as lua o tableta?
Daca esti un om activ si vrei sa poti naviga pe net, sa poti urmari un film sau sa poti citi o carte in format electronic, o tableta ti se potriveste.
Cum se simte in mana?
Nu este nici cea mai usoara, nici cea mai subtire tableta. Dar nu te jeneaza. In plus, textura de pe spate creaza o senzatie placuta la atingere.
Dar ecranul se vede bine?
Aici avem o problema. Sticla ce acopera ecranul este foarte lucioasa. Atat de lucioasa incat, cu luminozitatea data la maxim, nu poti vedea mai nimic pe el in conditii de lumina puternica. M-am chinuit sa fac pozele de pe Facebook pentru ca soarele batea din fata. Asa ca va sfatuiesc sa nu o folositi mult in soare, ca o sa va alegeti cu dureri de cap din cauza ochilor si a efortului depus. In conditii de lumina slaba, ecranul arata bine.
Luminozitatea in schimb, trebuie sa stea pe la 40-50% ca sa ai o experienta placuta.
Desi nu are contrastul unui AMOLED, culorile arata bine.
Si cum ies pozele?
Am testat tableta pozand de pe un balcon cu fata spre vest in jurul orei 16. Pozele arata binisor. Cu siguranta nu este cea mai buna camera. Iar aplicatia de facut poze creata de Google, isi cam face de cap cand vine vorba de White Balance.
Filmuletele, arata si ele binisor. Din pacate, la unul dintre filmulete, a aparut un decalaj maricel intre imagine si sunet. Nu stiu exact cine este de vina.
Toate pot fi vazute pe pagina de Facebook.
Cum se comporta Android 3.1?
In primul rand, tableta vine cu 3.0. Dar a 2-a zi, am primit o notificare, prin care eram anuntat ca 3.1 este disponibil pentru download.
Aplicatiile create pentru Tegra arata si functioneaza bine.
Dar de aici incep problemele. Printre cele cateva “Force Close” care pot fi provocate de mai multi factori, am avut doua probleme majore.
Prima a fost ca sistemul de operare refuza sa se mai roteasca. Ramasese in pozitie “Portrait” si refuza sa se miste. Urmatoarea problema, a fost cauzata de lipsa sunetului. In toate aplicatiile, indiferent de ce ii faceam, nu vroia sa scoata un sunet. Ambele probleme s-au rezolvat printr-un restart.
M-au mai deranjat doua chestii. In timp ce cautam un player video (Android 3.1 nu vine cu asa ceva) si m-am chinuit sa gasesc unul care sa citeasca un amarat de film 720p, am mai descoperit ca sunt aplicatii care nu se maresc pe tot ecranul, iar alte aplicatii nu pornesc deloc. Mai dureaza pana creste piata de aplicatii pentru tablete.
In rest, are momentele lui de glorie, dar si momente in care se comporta ca un copil mic si se incapataneaza sa nu asculte. Dar e de inteles, inca este un nou-nascut.
Ce adaugiri a adus Asus?
Asus nu a adaugat prea multe. Doar cateva widget-uri simple si un Live Wallpaper care provoaca nevoi fiziologice. Adica un vas cu apa si cuburi de gheata care se misca in functie de pozitia tabletei.
Cea mai importanta functie pe care au adaugat-o, este posibilitatea de a face un screenshot tinand apasat pe butonul de multi-tasking.
Si cum sta la capitolul baterie?
Am lasat-o cu Wi-Fi pornit (desi nu a stat conectata permanent) si luminozitate in jur de 40%. Utilizare minima pana cand am ajuns pe acel balcon unde a trebuit sa dau luminozitatea la maxim si am incercat sa ma conectez la retea. Apoi am butonat-o timp de ~2 ore cand a anuntat ca mai are 15%. Poti vedea cum a scazut bateria in graficul de mai jos.
Ce caracteristici mai speciale are?
Pe langa obisnuitele Wi-Fi, Bluetooth, GPS (obsesia mea, l-am testat si prinde fix repede), 2 camere si multitudinea de senzori folositi de jocuri si aplicatii, are parte de 2 caracteristici mai speciale.
Are o mufa mini-HDMI. Asta inseamna ca poate fi legata la un televizor pentru a viziona un film sau juca Angry Birds. Pe televizor este transmis tot, inclusiv interfata. Problema este ca majoritate televizoarelor sunt in format 16:9 iar tableta este in format 16:10. Asta inseamna ca pe televizor nu va fi afisata bara de jos unde printre altele, apar si notificarile. Interesant mai este faptul ca, prin HDMI, se transmite si sunetul. Deci nu va trebui sa te chinui sa asculti sunetul de pe tableta.
Si dock-ul care, din pacate, nu se gaseste inca in Romania. El iti ofera 2 mufe USB, dublarea vietii bateriei, un slot de card SD si un touchpad. Prin USB se pot conecta mousi sau stick-uri de memorie. Probabil si hard-uri externe, dar nu am avut posibilitatea de a testa.
Tableta se mai lauda cu sunet Surround virtual. Dar se aud atat de incet difuzoarele, incat nu ai parte de acest efect. Nu mai zic ca intr-un avion sau o masina nu o sa intelegi nimic.
Ce concluzie ai tras?
Aici e vorba de nevoile fiecaruia. Vrei o tableta pe care nu o poti baga in buzunar, dar este suficient de mare incat sa te poti uita la un film in timp ce calatoresti? Este potrivita ca dimensiuni.
Daca vrei ceva ce poti baga un buzunarul de la geaca, orienteaza-te spre una de 7 inch.
Daca esti in cautarea unei tablete cu mult potential si care iti ofera multe posibilitati, este perfecta, fiind cea mai ieftina tableta cu Honeycomb de pe piata la momentul actual.
Dar acele bug-uri sunt deranjante si pot aparea in momente nepotrivite, iar numarul de aplicatii este mult prea mic. Potential este.
Dar daca vrei o tableta care sa functioneze cum trebuie si sa nu te dezamageasca niciodata, nu ai alta varianta in afara de iPad 2.
O poti cumpara de la eMAG incepand cu 1799.99 lei.
Ii multumesc din nou lui Costin pentru unboxing si pozele facute.
Source : refresh